Truus Schröder en Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld en Truus Schröder ontmoeten elkaar als Gerrit een bureau komt afleveren dat hij gemaakt heeft voor de man van Truus. Ze raken aan de praat over dat bureau. Het is een traditioneel bureau en ze vinden het helemaal niks. Samen dromen ze over ‘het nieuwe’.
Truus vraagt Gerrit om een kamer in haar huis op de Biltstraat in te richten. ‘Het kamertje met de mooie grijzen’ noemde ze dat en als de man van Truus Schröder sterft, vraagt ze Gerrit om een huis voor haar te verbouwen. Omdat ze geen geschikt huis vinden, gaan ze op zoek naar een landje, om zelf een huis op te bouwen. Afzonderlijk van elkaar vinden ze hetzelfde stukje grond, aan de rand van de stad, op de Prins Hendrikkade naast een blinde muur. In de woorden van Truus: ‘Een onmogelijk stukje grond, waar ze allemaal een plasje kwamen doen. Een heel vies stukje grond.’

 

Het eerste én het tweede ontwerp dat Gerrit maakte, keurde Truus af. Het ging haar niet ver genoeg en ze wil méé ontwerpen.
Met de plattegrond en de ligging van het huis als uitgangspunt begonnen ze opnieuw.
‘Die muren’, vroeg Truus ‘kunnen die ook weg?’.
‘Graag’ zei Gerrit en hij ontwierp een schuifwandensysteem.

 

Gerrit Rietveld is er altijd heel duidelijk over geweest dat Truus veel invloed op zijn ontwerpen had. Hij was meubelmaker toen Truus hem de opdracht gaf dit huis te bouwen. Een huis zoals er nog een huis gebouwd was.
Volgens de bouwcommissie was het niet eens een huis. Het ontwerp is alleen maar goedgekeurd omdat Gerrit opzettelijk wat foutjes in het ontwerp had gemaakt.

De laatste jaren van zijn leven, nadat zijn vrouw was overleden, leefde Gerrit met Truus in het huis dat ze hebben gebouwd. Na zijn dood bleef Truus er wonen tot ook zij op hoge leeftijd stierf.


Meer informatie over Gerrit Rietveld en Truus Schröder is hier te vinden: Rietveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.