Mata Hari

Mata Hari wordt op 7 augustus 1876 geboren in Leeuwarden als Margaretha Geertruide Zelle. Grietje voor intimi.

Op 18 jarige leeftijd reageert ze op een contactadvertentie van Rudolph MacLeod en binnen een paar weken kondigt het stel aan te trouwen. Ze krijgen twee kinderen en vertrekken naar Indonesië. Daar komt het huwelijk al snel in zwaar weer, Rudolph is jaloers en gewelddadig. Ook sterft hun zoontje Norman onder verdachte omstandigheden. Waarschijnlijk is hij vergiftigd door een kindermeisje, uit wraak voor misbruik door Rudolph.

Weer in Nederland gaat het stel uit elkaar. Margaretha krijgt geen alimentatie en mag ook haar dochter Non niet zien. Ze probeert van alles om aan geld te komen, maar niets lukt.

Op 31 jarige leeftijd vertrekt ze naar Parijs. Ze verandert haar naam in Mata Hari (Oog van de Dageraad), verzint een verhaal over dat ze een Javaanse tempeldanseres is en voert een dans op waarbij ze één voor één sluiers afwerpt, tot ze naakt voor het publiek staat.

Daarmee wordt ze wereldberoemd. Ze heeft de mannen voor het uitzoeken en laat zich graag onderhouden door haar vele minnaars.

Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Optredens worden afgelast, bagage in beslag genomen en Mata Hari wordt ook ouder. Haar roem neemt af en ze wordt niet meer zo vaak gevraagd.

Bovendien is ze tot over haar oren verliefd op een twintig jaar jongere militair, Vladimir de Masloff. Ze wil met hem trouwen en een huis voor hem kopen en daar heeft ze geld voor nodig.

Mata Hari met Vladimir de Massloff.

Misschien neemt ze daarom geld van de Duitsers aan, om zich vervolgens te melden bij de Fransen als dubbelspionne. Ze verkoopt de kleine geheimpjes die ze van haar minnaars los peutert en probeert overal geld uit te slaan.

Op 13 februari 1917 wordt ze gearresteerd door de Fransen op verdenking van hoogverraad en uiteindelijk op 15 oktober 1917 door een Frans vuurpeloton doodgeschoten.

De vraag blijft of ze zich daadwerkelijk aan hoogverraad schuldig heeft gemaakt. Het is waarschijnlijker dat ze ten voorbeeld werd gesteld. Dat ze vooral veroordeeld is omdat ze een mooie vrouw was, die haar schoonheid gebruikte om te krijgen wat ze wilde hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.