Mary Read

Over Mary Read zijn veel verhalen verteld, maar de meesten zijn verzonnen.

Ze zou door haar moeder als jongen zijn opgevoed, om geld af te troggelen van een rijke tante. Ze zou in het leger hebben gevochten in de Spaanse Successieoorlog en verliefd zijn geworden op een Vlaamse soldaat.

Die soldaat raakte uiteraard hevig in verwarring, maar toen eenmaal duidelijk was dat Mary een vrouw was werden ze ter plekke getrouwd door hun commandant en verlieten het leger.

Interessant is, dat ze daarna volgens de verhalen  een herberg begonnen in de buurt van het kasteel van Breda. De herberg heette ´de Drie Hoefijzers´en zou hebben gelegen aan de  Boschstraat, tegenover de brouwerij op nummer 5 (daar moet ik dus nog een keer naartoe).

Na het overlijden van haar man, trekt Mary haar mannenkleding weer aan en gaat varen. Zo komt ze op een goed moment aan boord van kapitein Jack Rackham en ontmoet daar Anne Bonny.

Over de relatie tussen Anne, Mary en Jack wordt uitvoerig gespeculeerd. Mary zou uit jaloezie wel eens een minnaar van Anne hebben doodgestoken. In ieder geval hadden Anne en Jack een relatie en waren Anne en Mary toen ze gearresteerd werden allebei zwanger.

Het einde van Mary Read is ongewis. Vanwege haar zwangerschap werden zij en Anne niet opgehangen, zoals de rest van de bemanning van Jack Rackham. Er wordt gezegd dat ze in de gevangenis stierf aan griep, maar ook dat Anne haar met een list bevrijdde, toen zij zelf vrijgekocht werd door haar vader.

Die laatste versie is natuurlijk mijn favoriet.