De brieven van Margaretha Zelle

 

Laatst had ik een afspraak in Groningen met Mata Hari deskundige Hanneke Boonstra (lees haar blog hier: Mata Hari‘). Het was een heerlijk gesprek over Mata Hari, ik had het gevoel iets te delen. Dat we deze vrouw allebei een beetje kennen op een manier zoals niet veel mensen haar kennen. Ze adviseerde me het boek ´Denk niet dat ik slecht ben – Margaretha Zelle voor Mata Hari´ te lezen (hier te koop: Bornmeer).

Ik heb het boek gekocht en gelezen en mijn beeld van Mata Hari kantelde weer. Ze was al veranderd van femme fatale naar tragisch slachtoffer (van zichzelf, haar schoonheid en de morele verontwaardiging van hypocriete hoogwaardigheidsbekleders).

Non (Louise Jeanne Mac Leod)

Nu las ik de brieven van een vrouw die met toenemende wanhoop probeert een fatsoenlijk leven te leiden, in de hoop dat ze haar dochtertje Non mag zien. Een mishandelde vrouw die nog liever onder de tram loopt dan terug te gaan naar haar man. Iemand die alles probeert om aan geld te komen. Baantjes, aan het toneel, model staan. Die tegen beter weten in een rechtszaak voert om de alimentatie te krijgen waar ze recht op heeft.

In haar briefwisseling met de broer van haar man vraagt ze:

Denk niet dat ik slecht ben in mijn hart. Ik doe het alleen, of heb het gedaan uit armoede.

En:

Het vraagt meer moed om te leven dan om te sterven.

Ze wil naar Parijs, al voelt ze haarfijn aan dat er in Parijs geen fatsoenlijk leven op haar wacht, maar ze zegt:

Als ik fatsoenlijk wil zijn ben ik doodarm. Ik ga leven zoals me hier zo schitterend wordt aangeboden. Ik heb toch alles al verloren. Non heb ik niet en de rest kan me niet schelen. Ik hoop dat ik een leven krijg waarin ik nooit meer tot mezelf kom. Het zal wel slecht aflopen, maar daar ben ik overheen.

Ze vertrekt naar Parijs, noemt zich Mata Hari en de rest van het verhaal is algemeen bekend.

Ik schreef er dit lied over: Alles Gaat Voorbij

Meer over Mata Hari: Mata Hari Blogs

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.