Anne Bonny

Anne Bonny was een wilde ziel. Zo veel is zeker.

Ze was het kind van de bekende Ierse advocaat William McCormac en zijn huishoudster Mary Brennan. McCormac was in die tijd getrouwd met een rijke vrouw. Nou kwamen dit soort buitenechtelijke kinderen heel veel voor en was dat eigenlijk geen enkel probleem. Maar toen hij niet alleen weigerde de huishoudster met schande overladen weg te sturen en zelfs openlijk met haar en het kind ging samenwonen, kreeg hij geen werk meer.

Eigenwijs en opvliegend als hij was, scheepte hij zich met moeder en kind in op een schip naar Amerika. Daar werd hij door zijn handelsinstinct in korte tijd steenrijk. Hij kocht een grote plantage nabij het tegenwoordige Charleston in South Carolina.

Toen Anne dertien was, overleed haar moeder. Ze zeggen dat ze daarom verwilderde, maar ik denk dat ze die wilde koppigheid gewoon van haar vader en moeder had geërfd.

Ze liep blootsvoets en schaars gekleed over de plantage, deed precies waar ze zin in had en  sloop ´s nachts het huis uit om te gaan feesten in de stad. Omdat ze niet alleen mooi was, maar ook nog eens erfgename van een aanzienlijke plantage, had ze al snel een schare aanbidders. Ze vond ze allemaal stomvervelend.

Toen één van die aanbidders haar op een dag overviel toen ze weer eens in haar onderjurk een uithoek van de plantage verkende, gaf ze hem zo´n pak slaag, dat hij weken het bed moest houden.

Bij één van haar nachtelijke uitstapjes naar Charles Town, ontmoette ze James Bonny, een knappe piraat. Toen James ontdekte dat Annes vader steenrijk was, stelde hij voor om stiekem te trouwen. Hij hoopte zo de plantage in handen te krijgen. Anne, amper zestien en daardoor toch wat naief, vond het een geweldig idee.

James had al snel spijt van zijn snode plan. De vader van Anne werd razend toen ze hem haar kersverse echtgenoot kwam voorstellen. Hij onterfde haar en gooide haar uit huis. Anne werd vervolgens zo woedend dat ze de plantage in de fik stak.

Voor James zat er niets anders op dan met zijn nieuwe vrouw te vertrekken. hij hoopte op New Providence zijn oude leventje als piraat te kunnen voortzetten, maar toen New Providence werd overgenomen door de nieuwe gouverneur Woodes Rogers ging hij meteen als informant werken en gaf zijn oude maten aan voor geld.

Anne had inmiddels veel vrienden gemaakt onder de piraten en wilde niets meer met James te maken hebben. Ze nam haar oude gewoonte weer op en sloop ´s nachts het huis uit om te dansen in de stad.

Ze raakte bevriend met de homoseksuele bordeelhouder Pierre Bousquet. Hij maakte voor haar de fluwelen broek waarin ze later als piraat vocht en in zijn kroeg ontmoette ze Mary Read en later ook Jack Rackham.

Anne Bonny en Mary Read

Anne en Jack kregen een relatie, maar James Bonny liet Anne oppakken voor overspel. De nieuwe gouverneur veroordeelde haar tot geseling. Jack voelde zich schuldig en bood aan om Anne over te kopen van James. Anne weigerde beledigd en vroeg hem of ze soms een koe was, die je op de markt kon kopen.

Uiteindelijk ontsnapten Jack, Mary en Anne van het eiland en begon een maandenlange strooptocht door het Caribisch gebied.

Met de listen van Anne en Mary wisten ze steeds grotere schepen te bemachtigen en werd Jack van een lui piraatje die vissersbootjes plunderde een beruchte piratenkapitein.

Of Anne en Mary een relatie hadden, weet ik niet. Ook niet of het een driehoeksverhouding was met Jack er bij. Het zou best kunnen. In ieder geval vochten Anne en Mary mee op het schip en droegen ze mannenkleding.

Na hun arrestatie, werd Anne waarschijnlijk vrijgekocht door haar vader. Over haar lot is verder niet veel bekend, maar het schijnt dat ze terug ging naar Charles Town, waar ze beviel van het kind van Jack Rackham. Later trouwde ze met ene Joseph Burleigh en kreeg nóg acht kinderen. Ze werd 85 jaar oud. Eén van haar nazaten zou Billy the Kid zijn geweest.

In mijn verhaal worden Anne en Mary oud op de plantage en zitten ze samen in de zon, omringd door kinderen en kleinkinderen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.